Verificați Despre acest raport despre Tutun
Wiki Article
Totul despre Tutun
Table of ContentsHartă nouă pas cu pas pentru TutunFapte puțin cunoscute despre Tutun.5 elemente esențiale pentru TutunO armă secretă pentru TutunHartă nouă pas cu pas pentru Tutun
De asemenea, aceste noi reglementări sunt introduse în condițiile în care accesul facil la internet al tinerilor şi posibilitatea efectuării plăţilor folosind mijloace electronice care eludează controlul vârstei cumpărătorului, fac să crească probabilitatea ca un minor să poată cumpăra prin internet produse din tutun din ţări în care preţul este scăzut sau în care sunt permise ţigări cu arome ori cu alte caracteristici tehnice care cresc atractivitatea produsului (fum ori ţigări colorate, capsule aromate, etichete cu imagini atrăgătoare pentru copii etc).Ministerul Sănătăţii poate adopta şi alte reglementări prin care să interzică vânzarea produselor din tutun sau celor conexe, din motive legate de situaţia specifică din România, cu condiţia ca interzicerea să fie justificată de necesitatea protecţiei sănătăţii publice. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere Parlamentului, intrarea sa în vigoare fiind prevăzută începând cu 20 mai 2016, însă introducerea pe piaţă a mai multor produse care nu sunt conforme este permisă până la 20 mai 2017.
Până la data de 20 mai 2019 se vor aplica exceptări temporare de la obligația privind poziția avertismentului de sănătate combinat, în legătură cu poziția timbrului fiscal. Măsurile privind trasabilitatea se aplică țigaretelor și tutunului rulat de la 20 mai 2019. Măsurile privind elementul de securitate se aplică țigaretelor și tutunului rulat de la 20 mai 2019, iar produselor din tutun altele decât țigaretele și tutunul de rulat de la 20 mai 2024.
Tutun Secrete
Proiectul de lege transpune în legislația națională Directiva europeană 2014/40/UE din 3 aprilie 2014, referitoare la apropierea actelor normative și administrative ale statelor UE în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe. La rândul ei, Directiva din 3 aprilie 2014 a Parlamentului European și a Consiliului pune în aplicare Convenția-cadru pentru controlul tutunului, din mai 2003, a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ale cărei dispoziții sunt obligatorii pentru Uniunea Europeană și statele membre.
Până în prezent, fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun era reglementată de Legea 349/2002, iar în ceea ce privește produsele conexe (țigareta electronică, produsele din plante pentru fumat) nu existau legi speciale. Atașat poate fi consultat proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, supus spre adoptare Guvernului.
Astfel, ANA, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, va desfășura o campanie de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. Tema campaniei naţionale este în concordanţă cu cea propusă anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun, având ca motto De azi, mă las de fumat! şi ca temă Beneficiile renunțării la fumat.
Cel mai mare ghid pentru Tutun
Segmentul cuprins între 25 şi 34 de ani prezintă procentele cele mai ridicate pentru cei trei indicatori de prevalenţă: 61,2% pentru consumul de-a lungul vieţii, 46,8% pentru consumul recent şi 46% pentru consumul actual. Valorile foarte apropiate ale prevalenţei consumului din ultimul an, respectiv mai multe informatii în ultima lună (46,8%, faţă de 46%) indică menţinerea într-o proporţie mare a comportamentului de consum a celor care au declarat consum de tutun în ultimul an.Pentru a proba necesitatea unei intervenţii, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcţie de mediul de rezidenţă al subiecţilor, arată o pondere mai mică pentru respondenţii din zona rurală (8,9% faţă 13,9%) de a solicita unui cadru medical informaţii referitoare la fumat și consecinţele asociate acestui comportament.
mai multe informatii În timp ce, 44,8% dintre participanții la studiu în acord total cu afirmaţia potrivit căreia voința este principalul factor care influențează renunțarea la fumat, doar 18,5% sunt total de acord cu aplicarea măsurilor coercitive (interdicția fumatului). tutun. Pentru a evalua riscurile pe care le implică fumatul, fiecare respondent a fost întrebat în ce măsură crede că proximitatea faţă de o persoană care fumează prezintă vreun risc pentru sănătate.
Note detaliate despre Tutun
ANA susţine organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului. Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv.Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
În plus, sugarii și copiii nu sunt capabili sa evite expunerea la fumatul pasiv și au nevoie de protecția părinților. Există mai multe moduri prin care expunerea la obține mai multe informații fumul de țigară poate afecta sănătatea copiilor, încă dinainte de naștere. Fumatul matern activ sau expunerea maternă la fumul de tutun poate provoca sindromul de moarte subită la sugar.
Despre Tutun
"Este necesar să se facă distincţia între tutun, care este fumat şi ars, şi nicotină. Majoritatea riscurilor asociate fumatului nu se datorează nicotinei în sine, dar mulţi fumători şi foşti fumători cred în mod eronat că numai nicotina este responsabilă de cancerele asociate fumatului şi de patologiile cardiovasculare grave”, se arată în aviz.
Pe de o parte, nefumătorii, în special cei tineri, sunt sfătuiţi să nu vapeze, pentru că ţigara electronică nu este lipsită de riscuri. tutun. De cealaltă parte, pentru fumători, ţigara electronică este o alternativă mai bună la fumat şi poate fi un instrument care să-i ajute să renunţe la acest obicei.
Report this wiki page